Clean Tech

Rotterdam: proeftuin voor transitie naar de nieuwe economie

CleanTech is een van de belangrijke economische sectoren voor de regio Rotterdam. Grote en kleinere bedrijven, onderzoeks- en kennisinstellingen en overheden werken structureel samen in de CleanTech Delta en het Rotterdam Climate Initiative, met als doel te komen tot innovatieve, duurzame en schone oplossingen voor wereldwijde problemen. Rotterdam is de levende proeftuin voor de transitie naar de nieuwe, duurzame economie.

Door de stad en regio, en de sectoren in en rond het haven-industriële complex als proeftuin te benutten, kunnen nieuwe technologieën in Rotterdam worden getest, opgeschaald en naar de markt worden gebracht. Zo zijn o.a. in de cross-over tussen sectoren als life sciences & health en food belangrijke kansen voor clean technologies. 

Rotterdam maakt deel uit van CleanTech Delta en het Rotterdam Climate Initiative. In de regio Rotterdam bevinden zich twee CleanTech incubators: Dynamo Rotterdam en Yes!Delft, die tezamen meer dan 35 CleanTech bedrijven hebben geholpen.  

Innovatie

CleanTech is per definitie een sector waarbinnen veel innovatie plaatsvindt. De noodzaak om te werken aan nieuwe technieken en oplissingen voor een duurzamere en schonere economie wordt in Rotterdam gevoeld binnen alle sectoren. Juist omdat hier de traditonele en de nieuwe economie op een natuurlijke wijze in elkaars verlengde liggen, is Rotterdam met haar ongekende ruimte voor innovatie en ondernemerschap een goede voedingsbodem voor nieuwe oplossingen, vaak in spannende sectorale cross-overs.

CleanTech Delta

Met de haven, de rivier en het industriële cluster is Rotterdam de logische plek waar veel innovatie plaatsvindt in sectoren als maritiem & offshore, energie, logistiek en chemie. Rotterdam is letterlijk het middelpunt van de ontwikkelingen in de CleanTech Delta, die zich uitstrekt van Europoort en Delft tot de Drechtsteden. De regio is de thuisbasis voor veel toonaangevende CleanTech instituten, waaronder UNESCO-IHE, TNO, NWC National Water Centre en Delft University of Technology.

Rotterdam Climate Initiative

Het Rotterdam Climate Initiative is een samenwerkingsverband van de gemeente, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR), met als focus een duurzame stad, haven en industrie. Via structurele investeringen worden projecten en initiatieven ondersteund die moeten leiden schonere lucht, meer groen, droge voeten, schonere energie tegen lagere kosten en meer banen in stad, haven en industrie.

Climate-KIC

Net als andere leidende CleanTech steden als Londen, Berlijn, Parijs en Zurich, heeft Rotterdam een Climate Knowledge and Innovation Community, ofwel een Climate-KIC. Onder de vlag van het Europese Instituut voor Klimaat en Technologie (EIT), ontwikkelen deze Climate-KICs innovatieve producten en diensten, worden nieuwe bedrijven opgestart en nieuwe generaties ondernemers opgeleid.

Wat doen wij voor u?

Overweegt u een bedrijf op te zetten of uit te breiden in Rotterdam? In Rotterdam vindt u de juiste kennis, ervaring en expertise om er een succes van te maken. Rotterdam Partners International Trade & Investment ondersteunt en ontzorgt u. Benieuwd naar onze services? Bekijk het overzicht.

Kunnen wij u helpen?

Wilt u meer weten over de CleanTech sector in Rotterdam of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op.

International Trade & Investment

International Trade & Investment

Jorn Douwstra Accountmanager Maritiem & Offshore +31 10 790 01 40
foreigninvestment@rotterdampartners.nl

Convention Bureau

Mirjam van de Kamp Accountmanager Congressen +31 10 790 01 40
conventions@rotterdampartners.nl

Foto bovenaan: 500Watt

Mijn favoriete venues (0)