Pitch voor blauwe stadsinitiatieven

24 Nov

In BlueCity (voormalig Tropicana) pitchen vier jonge ontwerpers op woensdag 6 december hun duurzame initiatief bij de Boiling Rotterdam Pitch Night. Bezoekers kopen een entreeticket voor, doneren daarmee € 10 - een 100% donatie aan het winnende idee - en krijgen in ruil daarvoor stemrecht. De winnaar ontvangt alle donaties, en Designplatform Rotterdam vult dit aan met een designprijs.

Boiling is een ideeënversneller. Via Boiling kunnen ondernemers de eerste, vaak lastige stappen tot realisatie overslaan: er is geen projectplan, complexe begroting of verantwoording nodig. De pitchers in deze allereerste Rotterdamse editie zijn:

Moss Air Filter
Joni Reijven en Vince van der Meer, twee van de vier founders van F.air, ondersteund door stadsecoloog Han van Hulzen en innovatie-expert Leon Richard, onderzoeken hoe mos een einde kan maken aan fijnstof in kantoren en huizen. Met een grootschalig mos-experiment krijgen ze beter zicht op wat de voordelen van mos precies zijn voor de stad.

Fungalogic
Bouwkundige Marc Postel en Stella Lyu ontwikkelen met Fungalogic een bouwmethode voor de toekomst: gezond, energiezuinig en gemaakt van afval. Hun eerste paviljoen willen ze maken van de restroom die vrijkomt bij de legalisering van de Rotterdamse wietteelt. Hierbij maken ze gebruik van de wortels van paddestoelen: mycelium.

FairBike
Marcel Schouwenaar ontwikkelt FairBike, een alternatief voor de internationale deelfiets die door de hele stad opduikt. De fiets collecteert zelf het geld om eventuele reparaties, uitgevoerd door Rotterdamse fietsenmakers, te betalen. Een echte stadsdeelfiets dus, waar geen (buitenlands) bedrijf geld aan verdient.

BlueRoof
Jelle Scharff, Bas van der Leeden en Anne Korthals, founders van BlueRoof en winnaars van de BlueCity Circular Challenge, onderzoeken hoe schoonmaakdoekjes die uit het rioolwater gefilterd worden, omgezet kunnen worden in een substraat voor groene daken. Dit circulaire materiaal vervangt het watervasthoudende lavasteen, dat na gebruik weggegooid wordt.


Eerste keer in Rotterdam
Boiling Rotterdam, ontstaan in Amsterdam, vindt voor het eerst plaats in de Maasstad, als co-productie van BlueCity, Willem de Kooning Academie en Designplatform Rotterdam. De avond wordt gemodereerd door Lorenzo Elstak. Hij is bekend als professioneel danser en jongerenwerker, en organiseert met zijn bedrijf Pure Amusement evenementen. Ook is hij bekend als een van de initiatiefnemers van de Kaap Workout, een plek voor sport en ontmoeting op Katendrecht. Als sociaal ondernemer wil hij een dorpsgevoel terugbrengen in Rotterdam. Designplatform Rotterdam heeft drie ervaren stadmakers uitgenodigd om de initiatieven tips te geven: Astrid Kockelkoren, Yassine Salihine en Lucas Verweij. Zij zullen de toegangsgelden met maximaal 750 euro verdubbelen en uitreiken aan het initiatief dat volgens hen het meeste impact voor de stad oplevert.