Rotterdamse bioscopen doen het goed

11 Jan

Pathé de Kuip is de meest bezochte bioscoop van Nederland. Vorig jaar gingen er 1,7 miljoen een kijkje nemen op Zuid. Landelijk groeide het filmbezoek met 3,66 procent en de recette met 4,28 procent, wat deels voortvloeide uit het feit dat ticketprijzen een half procent zijn gestegen. De best bezochte film in 2016 is Bridget Jones’s Baby met 1.191.000 bezoekers.

Niet alleen ketens als Pathé en Kinepolis doen het goed. Er is ook plek voor kleine ondernemingen, zoals filmtheater KINO dat opende in het oude LantarenVenster. Oprichters Jan de Vries en Frank Groot ontvingen gisteren bij de nieuwjaarsbijeenkomst voor biosopen en filmdistribiteurs het Zilveren Roosje.

De jury, bestaande uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen, is dan ook vol lof over het initiatief. ‘Door de wisselwerking van filmvertoning met andere culturele activiteiten is een broedplaats aan het ontstaan waar cultuurmakers, cultuurvertoners en cultuurgenieters in brede zin zich thuis kunnen voelen.’ Met het Zilveren Roosje ontvangen beide winnaars ook 5000 euro.