Architectuur

Rotterdam - City of Architecture

Ook op architectuurgebied is Rotterdam vernieuwend. Internationaal wordt Rotterdam geroemd als een stad van moderne en gedurfde architectuur. Met de Rotterdamse architect Rem Koolhaas en zijn kantoor OMA als meest bekende pleitbezorger. Zijn ontwerp van Nederlands grootste gebouw, De Rotterdam, baarde in binnen- en buitenland opzien. Het eind 2013 opgeleverde De Rotterdam is een complete stad in de stad: de drie torens herbergen luxe appartementen, een hotel, kantoren en op de begane grond diverse horeca met prachtig zicht op de Maas. Een krachtig statement dat de positie van Rotterdam, als jonge, groeiende metropool, eens te meer bevestigt.

Unieke Markthal

Aan de andere kant van de Maas zijn de Markthal en het nieuwe Centraal Station andere recente architectonische hoogtepunten. De Markthal heeft een voor Nederland unieke mix aan wonen, dagelijkse markt en horeca: op de marktvloer zijn zeven dagen per week 100 hoogwaardige versunits te vinden, de boog die zich over de hal spant, herbergt luxe appartementen. Daarnaast huist in de Markthal de wandschildering Horn of Plenty van kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam. Met zijn 11.000 vierkante meter het grootste kunstwerk van Nederland, dat al de Sixtijnse Kapel van Rotterdam wordt genoemd.

Rotterdam Centraal

Het nieuwe centraal station van Rotterdam, Rotterdam Centraal, kan met recht hét visitekaartje van de stad genoemd worden. De hal met zijn volledige glazen pui zorgt voor veel ruimte en licht, wat samen met de dertig meter brede reizigerspassage, een comfortabele en moderne entree tot de stad garandeert. Kenmerkend is ook het uitstekende dak van roestvrij staal. Het nieuwe Rotterdam Centraal staat eveneens stil bij het verleden. De ‘speculaasjes’, kunstwerken die de vleugels van het oude centraal station sierden, staan nu boven de uiteinden van de fietstunnel. Daarnaast heeft aan de zuidzijde van Rotterdam Centraal de belettering van het oude station ook een plaats gekregen.

Werelderfgoed

Maar Rotterdam heeft naast veel moderne architectuur nog meer te bieden. Van markante vooroorlogse gebouwen zoals het Stadhuis, het Witte Huis (de eerste ‘wolkenkrabber’ van Europa), de Sint-Laurenskerk en het Schielandshuis tot innovatieve architectuur uit de 20e eeuw zoals de Van Nelle Fabriek, de beroemde Kubuswoningen van Piet Blom, de Euromast en de Erasmusbrug van Ben van Berkel. Uit de 21e eeuw stammen de torens New Orleans en de Maastoren. Respectievelijk de hoogste woontoren en het hoogste kantoorgebouw van Nederland. De Van Nelle Fabriek van architecten Brinkman en Van der Vlugt, een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen, werd in 2014 vereerd met een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Internationale belangstelling

De verscheidenheid aan architectuurstromen en -ontwikkelingen in Rotterdam zorgt geregeld voor publicaties in internationale media. Zo reserveerde The New York Times een tiende plaats voor de havenstad op haar gezaghebbende 52 Places to Go-lijst van 2014 vanwege de ‘first class architecture’. Ook de reisgids Rough Guides adviseerde haar lezers Rotterdam te bezoeken vanwege de interessante architectuur.

Bij stadspromotiewinkel Rotterdam Info op de Coolsingel zijn de laatste architectonische ontwikkelingen en toekomstige bouwprojecten van Rotterdam te bezichtigen.