Welkom in Rotterdam

‘Wij zijn Rotterdammers, wij houden vol’, viel er te lezen op een bord daags na het bombardement van 14 mei 1940. In meerdere opzichten typeert dit daadkrachtige credo het karakter van Rotterdam en haar inwoners. Hoe letterlijk op de puinhopen van het bombardement een bruisende metropool werd gebouwd. Waar tegenwoordig zo’n 170 nationaliteiten bijdragen aan de open, kosmopolitische sfeer, van de havenstad. En waar het algehele doorzettingsvermogen onder de Rotterdammers de motor is achter de gewaagde vernieuwingsdrang die Rotterdam kenmerkt.

Trendsetter

Of het nu gaat om architectuur, de creatieve sector of de haven: Rotterdam is vernieuwend. En niet zelden trendsetter. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte en de architectonische hoogstandjes op de Kop van Zuid. De Maasstad herbergt meerdere toonaangevende architectenbureaus: OMA van Rem Koolhaas, MVRDV en ZUS. Maar ook de Rotterdamse universiteiten, onderwijsinstellingen en kenniscentra, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam, staan internationaal hoog in aanzien vanwege hun kwalitatief hoogstaand onderzoek en onderwijs.

Wereldhaven

De haven blijft natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. Dat kan ook niet anders met meer dan 400 jaar succesvolle ervaring in handel en scheepvaart. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en is daarmee de toegangspoort van het continent. De Rotterdamse haven slaat jaarlijks het duizelingwekkende cijfer van 450 miljoen ton goederen over. Daarmee bedient het zo’n 350 miljoen consumenten.

Bruisende stad

Rotterdam is altijd in beweging, de stad staat nooit stil. Op festivalgebied dienen zich jaarlijks nieuwe, originele festivals aan. Regelmatig openen nieuwe restaurants, (coffee)bars en clubs hun deuren, op spannende plekken. Gerenommeerde musea en kunstinstellingen, zoals museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal, blijven boeien met spraakmakende tentoonstellingen. En ook het winkelsegment blijft niet achter: het shoppingaanbod groeit met de dag en loopt uiteen van internationale, high-end modezaken tot aan coole (design)winkels met producten van eigen bodem.
Het moderne Rotterdam is een jonge, veelzijdige, dynamische stad. Een broedplaats voor creativiteit. Thuis van de grootste Europese haven. Trendsetter op vele vlakken. Kortom: in Rotterdam is altijd wel iets te beleven. Het is een stad die boeit, bruist en bloeit. Waar plek is voor iedereen. En waar ‘the sky’ letterlijk ‘the limit’ is.