D.G. van Beuningenlezing 2017

In navolging van Bram Peper (2011), Cees de Bruin (2012), Kris Peeters (2013), Valery Gergiev (2014), Frans Lavooij (2015) en Riek Bakker (2016) heeft Rem Koolhaas zijn visie op Rotterdam met de stad gedeeld. Dit deed hij tijdens de 7e D.G. Van Beuningenlezing op maandag 13 maart in het Wereldmuseum Rotterdam. Vanuit zijn lange ervaring als Rotterdammer, schrijver, wereldburger en architect belichtte hij de ontwikkeling van Rotterdam in de laatste halve eeuw.

Rem Koolhaas (Rotterdam, 1944) richtte in 1975 OMA op, samen met Elia en Zoe Zenghelis en Madelon Vriesendorp. Hij is afgestudeerd bij de Architectural Association in Londen. In 1978 publiceerde hij ‘Delirious New York: A Retroactive Manifesto for Manhattan’. Zijn boek S, M, L, XL uit 1995 was een samenvatting van het werk van OMA in een ‘roman over architectuur’. Hij leidt het werk van zowel OMA als AMO – de onderzoekstak van OMA. Hij opereert ook buiten het werkgebied van de architectuur in de media, politiek, hernieuwbare energie en mode. Koolhaas is hoogleraar aan de Harvard universiteit waar hij het “Project on the City’ leidt. In 2014 was hij directeur van de 14e Internationale Architectuur Tentoonstelling van de Weense Biennale, welke als titel “Fundamentals” had.

Daniël George van Beuningen (1877 – 1955) is voor Rotterdam Partners een grote bron van inspiratie. D.G. van Beuningen was een veelzijdig koopman, directeur van een reusachtig steenkolenbedrijf, eigenaar van een scheepswerf en zeesleepbedrijf. Zijn onderneming werd één van de grootste en meest succesvolle havenbedrijven die de stad ooit gekend heeft. Hij was een vernieuwend ondernemer met een sociaal gezicht. Van Beuningen was niet politiek actief, maar liet niet na het overheidsbeleid te becommentariëren en te beïnvloeden. Door het verleden te doorgronden kunnen wij lessen trekken voor de toekomst. Het is om die reden dat wij jaarlijks een bijzonder persoon vragen om de D.G. van Beuningen-lezing te verzorgen en ons diepgaand en zonder voorbehoud mee te nemen in zijn of haar verleden. Een beter begrip van iemands afwegingen, twijfels en keuzen kan gezagsdragers, beeldbepalers en smaakmakers van nu tot voorbeeld en inspiratie zijn.

De 7e D.G. van Beuningenlezing op 13 maart 2017 gemist? Kijk hem terug: