Architectuur & Design

Rotterdam is dé stad voor moderne architectuur in Nederland. Quick links

Liefhebbers van architectuur halen hun hart op in Rotterdam. Vanwege de schat aan bijzondere gebouwen, zoals De Markthal, Rotterdam Centraal, het Timmerhuis, De Kunsthal, De Rotterdam en de Van Nelle Fabriek. Maar vooral ook vanwege de diversiteit: in Rotterdam vindt u een wirwar van bouwstijlen. U hoeft maar een klein blokje om, om ze allemaal tegen te komen. Die wirwar ‘dankt’ de stad aan het bombardement dat in 1940 een groot deel van de binnenstad wegvaagde. Waarna de Rotterdammers maar één ding wilden: vernieuwen.

Innovatie

Bij de vernieuwing werd volop met architectuur geëxperimenteerd. De kubuswoningen van Piet Blom, het Justus van Effenblok en de Bergpolderflat (de eerste galerijflat) zijn daar goede voorbeelden van. Die drang tot innoveren tekent Rotterdam nog steeds. Ga maar eens kijken in het Rotterdam Central District. Hier redde architectenbureau ZUS het Schieblock van de sloop om het te transformeren tot een bruisend verzamelgebouw voor creatieven. Op het dak bevindt zich een DakAkker, waar u kunt lunchen tussen de bloemen, bonenstaken en bijenkasten. Via de Luchtsingel kunt u naar het Luchtpark Hofbogen lopen, een park in wording op een voormalig treinstation. In de toekomst wordt het hele tracé van De Hofbogen, officieel het Hofpleinviaduct, herontwikkeld.

Meer tours

Transformatie

Voor wie geïnteresseerd is in vernieuwing is ook Katendrecht interessant. Dit schiereiland transformeerde de afgelopen jaren van probleemwijk naar een van de meest gewilde wijken van de stad. Een ontwikkeling die ook Merwe-Vierhavens (M4H) te wachten staat. Dit oude haventerrein zal ontwikkeld worden tot nieuwe woon- en werkgebied. Op dit moment is M4H nog de biotoop voor start ups en kunstenaars als Joep van Lieshout en Daan Roosegaarde. Voor Rotterdams meest besproken architectuurproject van het moment moet u echter naar het Museumpark. Hier is het Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, in aanbouw. Over vernieuwingsdrang gesproken!

Ontdek het Depot Boijmans Van Beuningen

De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen - 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot - is gereed. Het volledig met kunst (151.000 objecten) gevulde, functionerende en gemeubileerde gebouw - inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam - is nu te bezoeken.

Festivals en events

Als architectuur uw interesse heeft, is juni een goede maand voor een bezoek aan Rotterdam. Dan is het namelijk de Rotterdam Architectuur Maand. Eén van de highlights is de Rotterdamse Dakendagen, hét moment om talloze daken in Rotterdam te bezoeken. Komt u op een ander moment van het jaar? Meld u dan aan voor een Rotterdamse Dakentour of de Rotterdamse Daken Fietstour om het dak op te kunnen.

Design in Rotterdam

De voelbare drang om vooruit te komen na het verwoestende bombardement, maakte de stad niet alleen aantrekkelijk voor architecten, maar ook voor jonge ontwerpers en kunstenaars. Ze voelen zich thuis in Rotterdam. Een stad die nooit af is en altijd dóór wil. Bovendien wordt hun talent in Rotterdam gezien, gekoesterd en verder geholpen. De stad dient daarbij als een speeltuin om te experimenteren. De aanpak levert een bloeiende creatieve sector op, waaruit vernieuwende concepten voortkomen die even actueel en relevant als toepasbaar zijn.

Designbeurs Object Rotterdam
Mijn favoriete venues (0)