Maatregelen coronavirus: Het contact en samenwerken met Rotterdam Partners is de komende tijd anders. Lees meer informatie

Architectuur & Design

Rotterdam is dé stad voor moderne architectuur in Nederland.

Architectuurliefhebbers halen hun hart op in Rotterdam. Vanwege de schat aan bijzondere gebouwen, zoals De Markthal, Rotterdam Centraal, het Timmerhuis, De Kunsthal, De Rotterdam en de Van Nelle Fabriek. Maar vooral ook vanwege de diversiteit: in Rotterdam vind u een wirwar van bouwstijlen. U hoeft maar een klein blokje om, om ze allemaal tegen te komen. Die wirwar ‘dankt’ de stad aan het bombardement dat in 1940 een groot deel van de binnenstad wegvaagde. Waarna de Rotterdammers maar één ding wilden: vernieuwen.

Daarbij werd volop geëxperimenteerd. De kubuswoningen van Piet Blom, het Justus van Effenblok en de Bergpolderflat (de eerste galerijflat) zijn daar goede voorbeelden van. Die drang tot innoveren tekent Rotterdam nog steeds. Ga maar eens kijken in Rotterdam Central District. Hier redde architectenbureau ZUS het Schieblock van de sloop om het te transformeren tot een bruisend verzamelgebouw voor creatieven. Op het dak bevindt zich een DakAkker, waar je kunt lunchen tussen de bloemen, bonenstaken en bijenkasten. Via de Luchtsingel kun je naar het Luchtpark Hofbogen lopen, een park in wording op een voormalig treinstation.

Meer tours

Ook Katendrecht is interessant. Dit schiereiland transformeerde de afgelopen jaren van probleemwijk naar een van de meest gewilde wijken van de stad. Een ontwikkeling die ook MerweVierhavens (M4H) te wachten staat. Dit oude haventerrein zal ontwikkeld worden tot nieuwe woon- en werkgebied, maar is op dit moment de biotoop voor start ups en kunstenaars als Joep van Lieshout en Daan Roosegaarde. Voor Rotterdams meest besproken architectuurproject van het moment moet u echter naar het Museumpark. Hier is het Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, in aanbouw. Over vernieuwingsdrang gesproken!

Als architectuur uw interesse heeft, is juni een goede maand voor een bezoek aan Rotterdam. Dan is het namelijk Rotterdam Architectuur Maand. Eén van de highlights is Rotterdamse Dakendagen, hét moment om talloze daken in Rotterdam te bezoeken. Komt u op een ander moment van het jaar? Meld u dan aan voor een Rotterdamse Dakentour om het dak op te kunnen.

Ontdek het Depot Boijmans Van Beuningen

De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen - 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot - is bijna gereed. Van 25 t/m 27 september 2020 is het kunstdepot drie dagen lang geopend voor publiek tijdens de Zilveren Opening. Dit is de enige kans voor bezoekers om het unieke gebouw - inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam - te verkennen voordat het sluit om de verhuizing van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen (151.000 objecten) mogelijk te maken. Het volledig met kunst gevulde, functionerende en gemeubileerde gebouw wordt in het najaar van 2021 geopend tijdens de Gouden Opening.

Mijn favoriete venues (0)