Rotterdam Circulair. Burgemeester Aboutaleb en wethouder Zeegers aan het woord.
Rotterdam heeft als doel dat circulariteit in 2030 de norm is. In 2050 moet de stedelijke economie volledig circulair zijn. In een serie verhalen, geproduceerd door de samenwerkende partijen van de Rotterdamse merkalliantie ‘Rotterdam. Make It Happen.’ komen diverse aspecten en ontwikkelingen rond circulariteit in Rotterdam aan bod. In dit artikel stellen wij vragen aan burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder klimaat Chantal Zeegers.
Rotterdam circulair. Zijn die woorden niet met elkaar in tegenspraak?
Burgemeester Ahmed Aboutaleb (AA): Integendeel. Op de vraag hoe we in de toekomst duurzaam kunnen leven, geven bewoners en ondernemers zelf antwoord. Het is allang duidelijk dat de economie van de toekomst circulair en lokaal is. Voor heel veel innovatieve, creatieve ondernemers is dat al vanzelfsprekend. Samen met de stad gaan we er voor zorgen dat Rotterdam in 2050 100% duurzaam is. Waar het afval van de één, grondstof is voor de ander.
Chantal Zeegers, wethouder klimaat (CZ): We gaan er met elkaar ervoor zorgen dat we duurzamer produceren, bewuster kopen en spullen beter wegdoen. Van spijkerbroek tot stokbrood, van wc-bril tot wolkenkrabber, alles is gemaakt van grondstoffen en kan na gebruik weer grondstof zijn. We moeten af van de lineaire economie met CO2-uitstoot en verspilling. Dat is harder nodig dan ooit.
Heeft u een voorbeeld van zo’n bedrijf?
CZ: Het Rotterdamse architectenbureau Superuse Studio’s is zo’n bedrijf waarbij circulariteit de kern is van de manier waarop hun architecten werken. Zij hebben inmiddels de vleugels internationaal uitgeslagen.
AA: Onlangs mocht ik het nieuwe hoofdkantoor en experience center van Hardt Hyperloop in M4H openen, fantastisch. Dat bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van een Europees hyperloopsysteem waarin mensen of goederen per hyperlooptrein vervoerd kunnen worden door een lagedruk-tunnel. Daardoor kan er in theorie een snelheid tot 1200 km per uur gehaald worden! Rotterdam neemt deel aan Hyperconnected Europe, een stedennetwerk dat de ontwikkeling van een hyperloopnetwerk ondersteunt.
Hoe ondersteunt de gemeente deze ontwikkelingen?
CZ: Met ‘Circo Tracks’ bijvoorbeeld. Daar worden Rotterdamse ondernemers een paar dagen ondergedompeld in circulair ondernemen. En ze bouwen daar een netwerk om verder te komen. Daarnaast hebben we een Circulair Loket. Ondernemers lopen in de praktijk namelijk vaak tegen barrières aan, zoals verouderde wet- en regelgeving. Met het Circulair Loket willen circulaire ondernemers beter op weg helpen. Ook helpen we ondernemers op weg met een speciale circulaire subsidieregeling die helpt om hun productieproces te verduurzamen, een businessplan te realiseren, met reststromen te werken of mensen bewuster om te laten gaan met spullen of voedsel. Zo kon creatief bureau Kongsi met het geldbedrag speciale Bike Repair Stations plaatsen in de stad, waar iedereen 24 uur per dag gratis zijn of haar fiets kan repareren. En bij ‘The Swapshop’ kunnen mensen nu kleding ruilen. Er zijn nu al twee goedlopende permanente locaties.
AA: En, last but not least: als grote organisatie nemen we onze rol als opdrachtgever serieus en kopen waar mogelijk (groot) in bij lokale circulaire ondernemers. Ook dat zorgt voor nieuwe kansen in de stad. Alle circulaire bedrijven en initiatieven, groot of klein, dragen bij aan onze ambitie om in 2050 afvalvrij te zijn. Ik kijk er samen met Chantal naar uit om de komende jaren steeds meer innovators te ontvangen en te ondersteunen in onze stad!
Dit artikel maakt deel uit van het magazine ‘Rotterdam Circulair’, geproduceerd door de samenwerkende partijen van de Rotterdamse merkalliantie ‘Rotterdam. Make It Happen.’ De verhalen uit dit magazine worden vanaf medio februari 2023 wekelijks gepubliceerd op de websites van diverse merkalliantie partners. Meer weten? Check www.rotterdammakeithappen.nl. Hebben de verhalen je geïnspireerd en wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van de circulaire Rotterdamse economie? Stuur ons een e-mail bericht. We verbinden je graag met de juiste personen en organisaties.
Foto’s bij dit artikel: Willem de Kam, Marc Nolte, Eric Fecken.
Meer weten?
Wil je meer weten, of heb je interesse in het hele 'Rotterdam Circulair' magazine? Neem dan contact op met: