Depot Boijmans Van Beuningen: wereldprimeur opent de deuren

05-11-21

Met Depot Boijmans Van Beuningen gaat er een walhalla voor kunst en collectiebeheer open. Een gebouw van een nieuwe orde. Koning Willem-Alexander opende vandaag het depot, waarna het publiek de Rotterdamse schatkamer kan ontdekken.

Voor het eerst werd er in 2004 over het idee gefluisterd, een nieuw gebouw om de kunstcollectie in veilig te stellen. Na de eerste paal in maart 2017 is het nu, 4,5 jaar later dan echt voltooid: Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam is op vrijdag 5 november 2021 geopend door Zijne Majesteit de Koning. De kelders onder het museum waren door wateroverlast ongeschikt voor opslag – daar zat een kans voor de stad. Met de komst van het – door MVRDV ontworpen – kunstdepot, wordt de internationaal befaamde Boijmans Van Beuningen kunstcollectie, en de zorg voor deze 151.000 objecten, inzichtelijk gemaakt onder één dak, naast het in renovatie zijnde museumgebouw. Musea wereldwijd tonen doorgaans gemiddeld zes tot tien procent van de collectie – de overige ruim negentig procent, en de werkzaamheden die bij conservering horen, zijn opgeborgen en afgeschermd. Het depot breekt met deze traditie van verbergen en maakt alle onzichtbare kunstwerken zichtbaar; het is het toonbeeld van de veranderende visie op collectiebeheer en een wereldprimeur. Niet eerder werd toegankelijke museale opslag op deze schaal gecombineerd met een blik achter de schermen voor het brede publiek. Na de opening door ZM de Koning is het depot vanaf zaterdag 6 november te bezoeken door publiek.

Depotgeschiedenis

De kunstdepots in de kelders van het naastgelegen Museum Boijmans Van Beuningen waren onveilig, overvol en gedateerd. Sinds de jaren zeventig werden al grote externe depots bij gehuurd. Vanaf 2017 zijn de museumdepots onder het museum beetje bij beetje leeggehaald en is de collectie opgeslagen in de externe depots in binnen- en buitenland. In 2019 verlieten de laatste kunstwerken het museumdepot en ging tevens het slot op de museumpoort. Ook vanwege het vaker voorkomen van wateroverlast is het geen optie om de kostbare collectie van ruim 151.000 kunstwerken opnieuw te bewaren onder het gerenoveerde museum. De enige oplossing bleek een extern depot. Het idee kwam ter sprake in 2004, eerste schetsen kwamen in 2007, tien jaar later stond de eerste paal in de grond. In 2020 kon het publiek voor het eerst van binnen een blik werpen. Naar het idee van het museum, gesteund door Stichting De Verre Bergen en de Gemeente Rotterdam, is nu de gehele museumcollectie toegankelijk onder één dak in een open depot in de binnenstad, in plaats van een gesloten depot op een desolaat industrieterrein. Het naastgelegen Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zal naar verwachting in 2028 de deuren open na een grootscheepse verbouwing en vernieuwing.

De collectie Boijmans Van Beuningen

De collectie van Boijmans Van Beuningen is de enige in Nederland waarbij de bezoeker op het hoogste niveau kennismaakt met zeven eeuwen (Westerse) kunstgeschiedenis, van 1400 tot nu. Het museum biedt een internationaal perspectief en legt verbanden tussen hedendaagse kunst en design, gekoppeld aan oude kunst, vormgeving en prenten en tekeningen. Niet alleen de breedte en samenstelling van de collectie is uniek in Nederland, ook de kwaliteit van individuele werken is hoog. In de 172-jarige museumgeschiedenis spelen Rotterdams ondernemerschap en particulier initiatief een hoofdrol. Havenbaronnen van weleer onderstreepten hun internationale oriëntatie en blik op de wereld door kunst van hoge kwaliteit te verzamelen. Samen met kleine verzamelaars en de staf van het museum brachten zij een omvangrijke, internationale kunstcollectie bijeen waarin niet alleen vrijwel alle grote meesters met belangrijke stukken zijn vertegenwoordigd, maar ook de mooiste werken van minder bekende kunstenaars een plaats hebben gekregen. Geen enkel museum in Nederland heeft een collectie die zo internationaal is samengesteld en zich uitstrekt over zoveel eeuwen.

De wereldberoemde kunstcollectie bestaat inmiddels uit ruim 151.000 objecten, waaronder meer dan 63.000 schilderijen, foto’s, films, pre-industriële vormgeving en designobjecten, hedendaagse kunstinstallaties, sculpturen en 88.000 prenten en tekeningen. Met zijn diversiteit aan kernen en kwaliteiten door de eeuwen heen, toont de collectie zich als een landkaart.

Mijn favoriete venues (0)