Internationale cultuurexperts buigen zich over Rotterdam als culturele bestemming

21-12-16

De International Advisory Board (IAB) van Rotterdam onder voorzitterschap van Jan Peter Balkenende houdt in 2017 een speciale editie over de culturele sector van Rotterdam. De adviesraad buigt zich over de vraag ‘Hoe zetten we Rotterdam als culturele bestemming nationaal en internationaal steviger op de kaart?’. Voor deze expert editie van de IAB (IABx), georganiseerd door Rotterdam Partners, worden (inter)nationale cultuurexperts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de publieke sector aangetrokken. Wim Pijbes heeft, als adviseur van de IABx, een verkenning uitgebracht van de Rotterdamse cultuursector.

“Rotterdam beschikt over voldoende cultureel kapitaal om ook internationaal de aandacht te trekken. Met Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal als bewezen huizen voor grootschalige tentoonstellingen, met het International Film Festival Rotterdam als verplichte stop op de internationale cinematografische kalender en de rijkdom aan moderne en hedendaagse architectuur, van het Nieuwe Bouwen tot de Markthal, heeft Rotterdam sterke troeven in huis. Daarnaast heeft de stad een kleurrijke bevolking en een machtige rivier en alles wat daarmee samenhangt. Voor het versterken van internationaal cultureel toerisme zijn dat de sterke ingrediënten van deze stad,” aldus Pijbes.

Kunst en Cultuur vormen een belangrijke pijler voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat van een stad en dragen bij aan een positief imago. De populariteit van Rotterdam is de afgelopen jaren in binnen – en buitenland enorm toegenomen. Binnen de Rotterdamse kunst- en cultuursector en de stad leeft de ambitie om het aanbod naar een (inter)nationaal onderscheidend niveau te tillen. Rotterdam Partners heeft daarom besloten de tweejaarlijkse bijeenkomst van de International Advisory Board volgend jaar volledig te wijden aan kunst en cultuur. Pex Langenberg, wethouder Cultuur: “Nu het goed gaat met Rotterdam is het zaak om door te pakken. Om samen te kijken waar we ons aanbod nog kunnen versterken en beter naar buiten kunnen brengen. Ik verwacht een bijzondere groep mensen, met veel energie. Het is goed dat een gerenommeerde Rotterdammer als Wim Pijbes daarin ook een rol wilde nemen. Ik kijk uit naar de resultaten van de IABx.”

De IABx cultuur vindt in het voorjaar van 2017 plaats. De adviesraad zal uit zes leden bestaan die de komende periode worden bekendgemaakt. Zij zullen zich buigen over vragen als hoe de kunst- en cultuursector in Rotterdam naar een hoger niveau kan worden getild en wat binnen het huidige aanbod de meeste potentie heeft internationaal onderscheidend te zijn. Hun bevindingen worden gebundeld in een advies aan het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. De voorbereidingen van de IABx, waarbij  de lokale sector nauw wordt betrokken, evenals ander belangrijke stakeholders en een aantal Nederlandse deskundigen, zijn onlangs van start gegaan.

Mijn favoriete venues (0)