's Werelds eerste Urban Sun maakt openbare ruimte schoner van het coronavirus voor ons welzijn

02-03-21

Geïnspireerd door het licht van de zon en wetenschappers die onderzoeken hoe een nieuw specifiek licht het coronavirus tot 99,9% veilig kan reduceren, lanceert Studio Roosegaarde vandaag Urban Sun.

Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, experts en wetenschappers hebben de uitdaging opgepakt om te onderzoeken hoe de kracht van licht ons welzijn kan verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren, in tegenstelling tot traditioneel 254 nm UV-licht dat wel schadelijk is voor mensen. Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee een plein schoner te maken van het coronavirus, in combinatie met huidige overheidsregels. Urban Sun visualiseert hoop en wil de gevolgen van de sociale isolatie tegen gaan door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst beter te maken.

Urban Sun werd eerder vandaag officieel gelanceerd in Rotterdam in de film première op StudioRoosegaarde.net. Met uitzicht op de Erasmusbrug onthulde Roosegaarde het symbool voor een hoopvolle toekomst. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: “Ik vind het geweldig. Veel mensen zijn COVID19 moe en ik denk dat we moed nodig hebben om nieuwe oplossingen te vinden, om met elkaar in contact te komen, om wat intimiteit te creëren. Dat is wat Urban Sun doet.”

Oplossingen ontwerpen

Studio Roosegaarde is al meerdere jaren bezig met het onderzoeken van de kracht van licht. Urban Sun is een project wat al voor de pandemie is gestart met eigen tijd en geld. Urban Sun verbindt design aan wetenschap en wil nieuwe samenwerkingen met overheden en partners aan gaan om de verdere toepassingen te versnellen. Urban Sun kan in iedere openbare ruimte worden tentoongesteld als een platform om elkaar op een meer menselijke manier te ontmoeten en te verbinden. Concrete voorstellen kunnen gemaild worden naar urbansun@studioroosegaarde.net.

Creatie

Urban Sun is ontworpen door Roosegaarde’s team samen met externe experts en wetenschappers uit Nederland, de Verenigde Staten van Amerika, Japan en Italië. Zij hebben de handen ineengeslagen om aan dit project mee te werken. De Urban Sun’s far-UVC lichtbron is gemeten en gekalibreerd door het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland VSL. Urban Sun voldoet aan de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) veiligheidsnormen.

De wetenschap achter Urban Sun is gebaseerd op meerdere wetenschappelijke artikelen in Nature door Columbia University en Hiroshima University. Uit het onderzoek blijkt dat specifiek ultraviolet licht met een golflengte van 222 nm virussen, waaronder verschillende strengen van het coronavirus en influenza, tot 99,9% kan terugdringen. Hoewel traditioneel 254 nm UV-licht schadelijk is, is dit specifieke licht van 222 nm veilig voor zowel mens als dier, aldus het onderzoek.

Autoriteiten over Urban Sun

Toonaangevende autoriteiten zijn enthousiast over het project en omschrijven het als hoopvol en veelbelovend.

– Carlo D’Alesio van MEG Science en professor aan de Politecnico di Milano: “Virtuele simulaties wijzen op een positieve impact van Urban Sun op de vermindering van coronavirussen in de lucht in openbare ruimtes.”

– Matthew Hardwick PhD, President bij ResInnova Laboratories, Washington D.C., die samenwerkt met zijn team van virus deskundigen en microbiologen: “Het gebruik van 222 nm far-UVC in de openbare ruimte, zoals in Urban Sun, zou zowel veilig als effectief zijn.”

– Professor Karl Linden, prijswinnend innovator in UV-technologieën en stichtend bestuurslid van de International Ultraviolet Association (IUVA), Colorado: “Urban Sun is inspirerend. Het zal het genieten van openbare ruimtes veiliger maken en ik kijk ernaar uit om locaties te bezoeken waar deze far-UVC zon schijnt.”

Voor meer informatie bezoek www.studioroosegaarde.net/project/urban-sun.

Mijn favoriete venues (0)