Geschiedenis

Rotterdam is ontstaan aan de Binnenrotte, waar ooit het riviertje de Rotte stroomde. Rond 1270 werd hier een dam gebouwd en ontstond een kleine vissersnederzetting. De handel en de scheepvaart floreerden, waardoor ‘Rotterdam’ in snel tempo groeide. Tussen 1866 en 1872 werd de Nieuwe Waterweg gegraven, die Rotterdam beter met de zee verbond en liet uitgroeien tot echte wereldstad. Op 14 mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd bijna de hele binnenstad verwoest door een bombardement. De ‘brandgrens’ wordt vandaag de dag gemarkeerd met lampjes met rode vlammen in de stoep.

De Rotterdammers staken hun handen uit de mouwen; twee weken na de oorlog begonnen ze aan de wederopbouw. De stad had het lef om radicaal te breken met het verleden en te kiezen voor een ruime opzet en moderne architectuur. Licht, lucht en ruimte was het motto. Ook in de decennia die volgden bleef Rotterdam grensverleggend, waaraan de stad haar eigentijdse uitstraling dankt. De vernieuwingsdrift is nog steeds typerend voor de Rotterdammers. Inmiddels wordt de skyline internationaal geprezen als ‘loflied op de moderne architectuur’.

Interactieve tijdlijnen

Rotterdam onderhoudt warme banden met landen en steden over de hele wereld en met verschillende landen zijn de banden eeuwen terug te voeren. Zo ook met Amerika en China, waarmee Rotterdam door de eeuwen heen hechte banden heeft opgebouwd . Op het gebied van handel, maar ook cultuur en sport. Zo vertrokken de Pilgrim Fathers in 1620 vanuit Delfshaven met een schip naar Amerika en lag er rond diezelfde tijd al een eiland in de Javazee dat Rotterdam werd genoemd. De historische banden van Rotterdam met Amerika en China zijn nu, in samenwerking met Stad & Bedrijf in kaart gebracht en verwerkt in interactieve tijdlijnen. Op deze tijdlijnen vindt u voor zowel Amerika als voor China vele belangrijke gebeurtenissen op het gebied van handel maar ook op het gebied van cultuur en sport. De teksten in de tijdlijn kunt u onder vermelding van Stad & Bedrijf hergebruiken in andere documenten. De foto’s in de tijdlijnen behoren tot de auteursrechthebbenden en mogen niet zonder toestemming van de rechthebbenden op welke manier dan ook worden gebruikt. U bent zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming. U kunt hiervoor contact opnemen met de rechthebbende die per beeld staat vermeld. Rotterdam Partners is hierin geen partij.

Amerika

 

China