Buitenlandse investeringen en toerisme in Rotterdam laten voorzichtig herstel zien

07-03-22

De Rotterdamse economie toont veerkracht. Cijfers over buitenlandse investeringen en toerisme van Rotterdam Partners over 2021 laten voorzichtig herstel zien. Om door te kunnen bouwen op het herstel, moet worden geïnvesteerd in het vestigings- en ondernemersklimaat. De stad staat voor belangrijke keuzes.

Het toerisme had wereldwijd zwaar te lijden onder de corona pandemie. Zo ook in Rotterdam. Zowel het aantal overnachtingen als het aantal hotelgasten in 2021 kwamen maar net boven de helft uit van de aantallen in 2019. Toch noteert het toerisme in Rotterdam ten opzichte van 2020 een plus, vooral dankzij de zomer en het najaar; de periode van versoepelingen. Over het hele jaar kwam het aantal hotelgasten 6,3% hoger uit dan in 2020 en het aantal hotelovernachtingen zelfs 14,3% hoger. De stad ontving 677.000 hotelgasten die samen goed waren voor 1.777.000 overnachtingen. De meeste gasten kwamen uit eigen land, gevolgd door buurlanden Duitsland en België.

Rotterdam Partners begeleidde in 2021 37 buitenlandse investeringsprojecten; buitenlandse bedrijven die een vestiging in de regio Rotterdam openden of uitbreidden. De verwachting is dat deze de komende drie jaar gezamenlijk zo’n 300 miljoen euro investeren en ruim 1800 banen creëren. Zo breidde de Zwitserse telecomprovider Swisscom hun Rotterdamse development center uit, vanwege de beschikbaarheid aan developers & IT specialisten. Het Duitse design warenhuis stilwerk koos voor Rotterdam vanwege de uitstraling van Katendrecht, waar het in 2023 de deuren opent in het voormalige pakhuis Santos.

Daarnaast wist Rotterdam Partners in 2021 13 internationale congressen aan de stad te binden, die hier de komende jaren worden georganiseerd. Zo komt de European Commodities Exchange, de belangrijkste ontmoetingsplek voor de agri sector, in 2026 naar Rotterdam. Een mooie impuls voor deze groeiende sector in Rotterdam.

Een opgave voor de toekomst

Hoewel het herstel van de coronacrisis voortvarend lijkt, mede dankzij buitenlandse investeringen, tekenen zich ook uitdagingen af. De stad heeft grote transitiedoelstellingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, digitalisering en resilience. Ondertussen staat het vestigings- en ondernemersklimaat onder druk. Schaarste heerst op tal van gebieden, bijvoorbeeld vestigingsplekken voor nieuwe bedrijven in de innovatieve maakindustrie en circulaire economie. Maar ook schaarste aan het juiste en beschikbaar talent. Sturen op economische groei moet daarom gekoppeld worden aan voor de stad belangrijke waarden.

Wilbert Lek, directeur Rotterdam Partners: “Om te komen tot een weerbare en toekomstbestendige economie staat Rotterdam voor grote transitieopgaven. Om die opgaven te realiseren heeft de stad zowel kennis en kunde, als investeringsvermogen van nieuwe bedrijven hard nodig om vooruit te bewegen. Dus het is zaak om het vestigings- en ondernemersklimaat aantrekkelijk te houden om bestaande ondernemers te behouden voor de stad en nieuwe bedrijven aan te kunnen trekken. Tegelijkertijd moeten we ervoor waken de kracht en het karakter van de stad uit te hollen, dus scherpe keuzes en een integrale aanpak in de stedelijke vernieuwingsopgave zijn noodzakelijk.”

In de schaarste ligt ook een opdracht voor Rotterdam Partners. Lek: “Zowel in marketing als in acquisitie moeten we zijn scherp en zorgvuldig te werk gaan. We zijn de weg ingeslagen van proactieve, strategische acquisitie. We willen bedrijven, congressen en toeristen trekken die passen bij het ecosysteem en de transitiedoelstellingen van Rotterdam. Uitganspunt is de toegevoegde waarde voor de stad en haar bewoners, om te bouwen aan een duurzame economie, met behoud van alles wat Rotterdam zo uniek maakt.”

Lees hier onze Position Paper 2022 & jaarverslag 2021.

Mijn favoriete venues (0)