Internationale bedrijven zorgen voor banengroei in 2017
15-02-18Buitenlandse bedrijven als Nuctech, Rambus en Helinox Inc zorgden in 2017 voor 1020 banen in Rotterdam door zich in de stad te vestigen of uit te breiden. Samen zijn deze 51 bedrijven goed voor een verwachte investering van 537 miljoen euro. Zowel het aantal nieuwe banen als het aantal investeringen in de stad steeg ten opzichte van het jaar ervoor en zijn het resultaat van Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor de citymarketing en acquisitie van (inter)nationale bedrijven in de stad.
In totaal kozen 181 internationale bedrijven deze collegeperiode ervoor om zich in Rotterdam te vestigen of hun bedrijf uit te breiden. Samen waren zij goed voor ruim 3000 nieuwe banen en een miljard euro aan investeringen. Ook werden deze collegeperiode meer dan duizend banen behouden voor de stad, dankzij de bemiddeling van Rotterdam Partners.
Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Het is geweldig om te zien dat het aantal internationale bedrijven dat de afgelopen jaren voor Rotterdam koos enorm is gestegen ten opzichte van de jaren ervoor. De stad profiteert zichtbaar van de toenemende populariteit. Aantrekkelijk zijn is één ding, aantrekkelijk blijven een ander. Het is van groot belang dat we die stijging vasthouden. Internationale bedrijven leveren banen op voor Rotterdammers, direct en indirect. Het brengt kapitaal naar de stad, maar ook kennis en innovatie.”
"Internationale bedrijven leveren banen op voor Rotterdammers, direct en indirect. Het brengt kapitaal naar de stad, maar ook kennis en innovatie."
De meeste nieuwe bedrijven kwamen net als voorgaande jaren uit Azië en zijn vooral actief in de Maritieme en Offshore sector. De Smart Industry en IT sector zorgden in 2017 met 336 banen voor de meeste groei, gevolgd door de Agro-food sector met 271 nieuwe banen. Het waren vooral de marketing & saleskantoren, distributiecentra en hoofdkantoren die naar Rotterdam kwamen. Voor de nieuwe vestigers waren net als voorgaande jaren de goede fysieke en digitale connectiviteit, de aanwezigheid van de haven, de gunstige vierkante meterprijs, het internationale netwerk en het innovatieve klimaat reden om naar de regio Rotterdam te komen.
“Rotterdam profiteert zichtbaar van haar aanhoudende populariteit en een aantrekkende economie. Toch is het voor de stad geen gelopen race. De internationale concurrentie tussen steden neemt toe. Steden wereldwijd maken de komende jaren meer tijd en geld vrij voor economische ontwikkeling en voor FDI-acquisitie. Dat geldt met name voor steden en landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Als Rotterdam wil meespelen in concurrentie met West-Europese steden dan zullen we als stad echt moeten opschalen,” stelt Jeroen Kuyper, directeur Rotterdam Partners.
Deze week werd tevens bekend dat Rotterdam de achtste plaats bezet in de top tien van de ‘Large European Cities of the Future 2018/2019’ op de Foreign Direct Investment Index (fDi-index), de gezaghebbende ranglijst van het internationale zakendagblad The Financial Times.
Aantrekkelijke stad
De aanhoudende populariteit van Rotterdam is ook te zien in het toenemend aantal expats dat zich meldde bij het Rotterdam Expat Centre. Ruim 1360 nieuwe expats werden hier in 2017 ingeschreven in Rotterdam, een paar honderd meer dan het jaar ervoor. Eerder werd al bekend gemaakt dat ook het toerisme in de Maasstad in 2017 weer steeg. Ruim 1,1 miljoen hotelgasten deden de stad aan, tien procent meer dan het jaar ervoor.