Rotterdam blijft relevant als vestigingsregio voor internationale bedrijven

04-11-20

Rotterdam blijft aantrekkelijk als vestigingsregio. Meer dan 40 internationale bedrijven werden gisteren tijdens een livestream van het jaarlijkse Red Carpet Event officieel welkom geheten in de stad. De nieuw gevestigde bedrijven passen bij de ambities van de stad op het gebied van circulariteit, digitalisering en duurzaamheid. Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners: ‘Ondanks alle omstandigheden is er vertrouwen in het vestigingsklimaat van Rotterdam. Daarbij draait het niet alleen om de korte termijn getallen. Juist bedrijven die een positieve impact hebben op de lange termijn ontwikkeling van de regio zijn sterk vertegenwoordigd onder de nieuwkomers. Dat past bij het DNA van de stad.’  

Aantrekkelijke vestigingsregio
De economische gevolgen van de coronacrisis zijn enorm. Recente ramingen van het IMF laten zien dat er een forse krimp van de economie in Nederland wordt verwacht in 2020 en ook de regio Rotterdam zal flink worden getroffen. Voor het herstel en het versterken van de economie is het aantrekken van internationale bedrijven en het creëren van nieuwe banen dan ook heel belangrijk.
Het afgelopen jaar heeft Rotterdam laten zien een serieuze vestigingsoptie te zijn en te blijven. Zo waren de eerste maanden van 2020 direct succesvol: het aantal nieuw gevestigde bedrijven lag in deze maanden een stuk hoger dan in de jaren daarvoor. Toen in maart de coronacrisis uitbrak was de verwachting dat veel buitenlandse investeringen tot (tijdelijke) stilstand zouden komen. Toch vonden een behoorlijk aantal projecten in deze periode doorgang, ondanks de maatregelen die wereldwijd genomen werden tegen de uitbraak van het virus. Het totaal aantal internationale bedrijven zal aan het einde van het jaar hoogstwaarschijnlijk wel lager zijn dan in het jaar daarvoor.

Kansrijke crossovers
ICT & High Tech, Maritiem en Logistiek & Transport zijn de drie belangrijkste sectoren die vertegenwoordigd zijn in de nieuwe investeringen. Daarbij laten buitenlandse bedrijven steeds vaker kansrijke crossovers zien tussen de traditionele sectoren en de innovatieve industrie. Een voorbeeld van zo’n bruggenbouwer is Coastruction: een ontwikkelaar van duurzame 3D-geprinte betonconstructies voor de maritieme industrie. Ook financieel dienstverlener iBanFirst, HR-technologiebedrijf Phenom People, de elektrische bakfietsen van ESAMSA en WheelAir, ontwikkelaar van een temperatuurcontrolesysteem voor de rolstoel, zijn voorbeelden van innovatieve bedrijven die dit jaar hun weg wisten te vinden naar Rotterdam. Samen dragen zij ieder op eigen manier bij aan het welzijn van het ecosysteem van de stad.

Online netwerken
De nieuw gevestigde internationale bedrijven werden gisteren tijdens een livestream van het jaarlijkse Red Carpet Event officieel welkom geheten door burgemeester Ahmed Aboutaleb en Wilbert Lek. Het Red Carpet Event geldt als één van de belangrijkste netwerkmomenten voor internationale bedrijven in de regio Rotterdam. Omdat het dit jaar niet mogelijk was om fysiek bij elkaar te komen, werd het diner omgetoverd tot een Red Carpet TV Show zodat meer dan 300 gasten via een livestream geheel coronaproof kennis konden maken met de nieuwe vestigers. Daarnaast werden er ook een aantal Rotterdamse innovaties van het afgelopen jaar gepresenteerd, waaronder de Bubble Badge, een zendertje dat je helpt voldoende afstand te houden van elkaar. Het laat zien dat de innovatiedrift in Rotterdam groot is, ook in deze tijd.

Persbeelden zijn hier te downloaden. Foto’s zijn gemaakt door Guido Pijper. Bij gebruik graag naam van fotograaf vermelden.

Mijn favoriete venues (0)