Rotterdam Partners lanceert campagne do-rist om toerisme op gang te brengen en bezoekerseconomie te versterken

17-06-21

Vandaag presenteert Rotterdam Partners, in samenwerking met de gemeente, de langdurige campagne do-rist. Deze campagne richt zich op een nieuw type toerist, de ‘do-rist’, en laat door middel van een online platform met verhalen van Rotterdammers het veelzijdige toeristische aanbod van Rotterdam zien. Dit alles met als doel de stad op een internationaal onderscheidende manier op de kaart te zetten bij potentiële bezoekers om zo het toerisme in Rotterdam weer op gang te krijgen en de bezoekerseconomie van de stad te herstellen en te versterken.

Wilbert Lek, directeur Rotterdam Partners: “Toerisme is ontzettend belangrijk voor de Rotterdamse economie. Het zorgt voor inkomsten voor lokale ondernemers en het creëert werkgelegenheid. Met het langzaam verder opengaan van de reiswereld is het dan ook belangrijker dan ooit om deze hard geraakte sector een blijvende boost te geven. En juist door een campagne te lanceren met een typisch Rotterdamse mentaliteit bouwen we echt aan een levendige en leefbare stad voor bezoekers, ondernemers én bewoners.”

De do-rist campagne behelst een duurzame, overkoepelende campagneaanpak voor dit jaar en volgend jaar. Het is daarmee een vertaling van de lange termijn strategie voor toerisme in de stad, passend bij de uitgangspunten van de Visie Toerisme uit 2020. De campagne is gelanceerd op www.dorotterdam.com.

Do-rist: toerist met Rotterdamse mentaliteit

Met de campagne wordt een gloednieuw type toerist geïntroduceerd: de ‘do-rist’. Oftewel: de toerist die zich aangetrokken voelt tot de typisch Rotterdamse ‘can do’ mentaliteit en zichzelf hier ook in herkent. Deze reiziger laat zich niet lokken door tourist traps en goedkope package deals, maar wil opgaan in de cultuur van de stad en verborgen parels zelf ontdekken. Met de focus op dit type toerist worden bezoekers aangetrokken die komen voor het unieke karakter van Rotterdam. Tegelijkertijd zorgt deze campagneaanpak ervoor dat ook de bewoners van de stad zoveel mogelijk profijt hebben van de groei van het toerisme. Rotterdam blijft écht Rotterdam: een gastvrije, leefbare en levendige stad voor iedereen. Dit past bij de toeristische ambities van de stad op de lange termijn, zoals vastgelegd in de Visie Toerisme 2020.

Beeld uit de nieuwe do-rist campagne.

Veelzijdig online platform

De do-rist campagne heeft als bakermat een online platform. Op dit platform wordt door middel van video’s, interviews met Rotterdammers en pakkende oneliners een vernieuwend, cross-cultureel, divers en groen stadsaanbod getoond waarbij ook de wat minder toeristische wijken in de spotlights komen te staan. Onder meer verrassende locaties op het water, het innovatief herinrichten van de publieke buitenruimte en het samensmelten van culturen zijn kenmerkende Rotterdamse thema’s die een plekje hebben gekregen in deze campagne. De komende weken zal er steeds nieuwe content worden toegevoegd aan het platform.

Boekbaar aanbod in Nederland en daarbuiten

Met de campagne wil de stad de bezoeker zoveel mogelijk inspireren en direct handvatten bieden bij het plannen of boeken van een fantastische ervaring in Rotterdam. Via het do-rist platform en de bezoekerswebsite rotterdam.info wordt daarom direct doorgelinkt naar het boekbare aanbod van partners en partijen in de stad. Op die manier kan zo goed mogelijk worden ingespeeld op de wensen en behoeften van de bezoekers. De campagne richt zich in eerste instantie op de Nederlandse bezoeker, maar beweegt mee met de actuele reisadviezen van de overheid. Wanneer reizen verantwoord is, worden ook buurlanden België, Duitsland, Frankrijk en Engeland actief benaderd met de campagne.

Beeld uit de nieuwe do-rist campagne.

Toolkit en samenwerkingspartners

Met deze campagne wil Rotterdam Partners betrokkenen en geïnteresseerden in de stad stimuleren om ook mee te doen. Daarom worden er materialen beschikbaar gesteld waarmee het mogelijk is om eenvoudig aan te haken bij de campagne via eigen online en social kanalen. Meer informatie daarover is te vinden op de website: www.dorotterdam.com.

Rotterdam Partners sloeg voor deze campagne de handen ineen met XYZ Creative Agency, Zuiver Media, Burst Digital Agency en verschillende Rotterdamse ambassadeurs.

Campagnevideo’s en persbeelden

Campagnevideo’s zijn hier te bekijken. Persbeelden zijn hier te downloaden.

Mijn favoriete venues (0)