Museum

Depot Boijmans Van Beuningen

Terug naar overzicht
Adres & contact Museumpark 24
3015 CX Rotterdam
boijmans.nl/depot info@boijmans.nl
010 44 19 400
Download pagina (PDF)

Over Depot Boijmans Van Beuningen

Over het depot

Depot Boijmans Van Beuningen werd 5 november 2021 geopend door Koning Willem-Alexander. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is uniek in de wereld en staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. Nergens ter wereld bestaat een dergelijk werkgebouw, waar naast het openbaar maken van de museumcollectie, een blik achter de schermen van het museumwerk wordt gegeven, waar ook private collecties en bedrijfscollecties in zijn ondergebracht. Het nieuwe depot is een Gesamtkunstwerk; het gebouw en de inrichting van de buitenruimte maken het tot een nieuw Rotterdams icoon.

Het eerste toegankelijke kunstdepot ter wereld

Depot Boijmans Van Beuningen bewaart en verzorgt de gehele kunstcollectie en biedt bezoekers een kijkje achter de schermen van het museum. In het depot zijn veertien klimaatgecontroleerde compartimenten ingericht met rekken, stellingen en kasten voor alle verschillende kunstwerken. Er zijn depots voor schilderijen, metalen, voor organische en niet-organische materialen, zwartwit- en kleurenfotografie. In de depotruimtes worden luchtvochtigheid en temperatuur stabiel gehouden. Vanaf de omloop, de trappen en de lift kun je de kunstwerken van allerlei standpunten bekijken. Onder begeleiding van een gids kan je ook een depotruimte bezoeken.

Ruim 154.000 kunstwerken

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al vanaf 1849 en bestaat op dit moment uit meer dan 154.000 kunstwerken, waarvan circa 89.000 prenten en tekeningen. Van deze verzameling werd slechts zo’n acht procent getoond in het monumentale museumgebouw. Het leeuwendeel was opgeborgen, verspreid over vele depots die afgesloten zijn voor publiek. In Depot Boijmans Van Beuningen zie je alles bij elkaar, op basis van klimatologische vereisten en niet op kunststroming of tijd.

Mijn favoriete venues (0)