Groeiend aantal banen dankzij buitenlandse bedrijven

11-03-19

Rotterdam kon in 2018 rekenen op een groeiend aantal nieuwe banen als gevolg van de komst van buitenlandse bedrijven zoals Cogoport, Webhelp, Airlift Systems en GE Healthcare. Samen waren de 36 internationale bedrijven goed voor ruim 1430 nieuwe banen en een economische investering van 199 miljoen euro in de economie van de stad. Buitenlandse bedrijven komen in toenemende mate af op de Rotterdamse ambities om te bouwen aan de nieuwe economie en het innovatieve klimaat van de stad dat daarmee gepaard gaat.

Deze internationale bedrijven zijn aangetrokken door Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor de citymarketing en acquisitie van internationale bedrijven in de stad. Jeroen Kuyper, directeur Rotterdam Partners: “De cijfers van 2018 laten zien dat de positie van Rotterdam stabiel is gebleven in een internationaal speelveld dat zich het afgelopen jaar kenmerkte door veel beweging. De interesse van bedrijven om zich in Rotterdam te vestigen blijft aanhouden. Bedrijven komen onder andere af op ons innovatieve klimaat, de ruimte die Rotterdam biedt voor experiment, de aanwezigheid van het juiste talent en onze strategische ligging in Europa. Onze ambitie voor Rotterdam is om de groei vast te houden en verder in lijn te brengen met de ambities van de stad om te komen tot een next economy die duurzaam, digitaal en circulair is. In onze acquisitie richten we ons daarom nog steviger op internationale bedrijven die voorop lopen op het gebied van circulariteit, duurzaamheid, innovatie, digitalisering en inclusiviteit.”

De ambities van Rotterdam om te komen tot een economie van de toekomst was in 2018 reden voor veel buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Zo kondigde de International Solid Waste Association een verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam aan vanwege ‘de duurzame ambities van de stad’. Het Quatarese Airlift Systems koos voor Rotterdam en Nederland vanwege het innovatieve klimaat met – ook bij de overheid – ‘ruimte voor experiment’. Daarnaast vestigden zich ook bedrijven als Cogoport, Riase 3D, GE Healthcare en het VN klimaatcentrum in de stad.

Barbara Kathmann, wethouder Economie, Wijken en kleine kernen: “Wij willen graag een aantrekkelijke stad zijn voor bedrijven die onderdeel zijn van de economie in transitie. Dat dat loont laat de komst van deze bedrijven zien. Internationale start- en scale-ups zijn belangrijk voor Rotterdam. Met de kennis en durf die ze meebrengen, en hun internationale netwerk en uitstraling leveren ze een belangrijke bijdrage aan de economische infrastructuur die nodig is voor de transitie naar een economie die digitaal, duurzaam en circulair is.”

In totaal vestigden zich in 2018 70 nieuwe buitenlandse bedrijven in Rotterdam, een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Bij 36 van deze bedrijven had Rotterdam Partners de leiding. Deze 36 bedrijven waren samen goed voor 1439 banen, 300 banen meer dan het jaar ervoor. Het merendeel van deze bedrijven komt uit Azië, Europa en Noord-Amerika. De meeste bedrijven betroffen marketing & sales-kantoren, hoofdkantoren en distributiecentra.

Aantrekkelijke stad

De populariteit van Rotterdam vertaalde zich in 2018 ook in een groei van het aantal expats dat door het Rotterdam Expat Centre werd geholpen. In totaal werden 2212 nieuwe expats ingeschreven, bijna een verdubbeling van het aantal in 2017 (1362). Veel van de expats die vorig jaar naar Rotterdam kwamen zijn werkzaam in de IT-sector. De meeste expats kwamen uit de landen India, de Verenigde Staten en Brazilië.

Rotterdam zat in 2018 eveneens in de lift als toeristische bestemming. Het aantal hotelovernachtingen steeg met 15 procent naar 1,3 miljoen hotelgasten. De stad doet het ook goed als zakelijke bestemming. Zo kwam bijna de helft van het aantal hotelovernachtingen in 2018 op conto van de zakelijk reiziger, blijkt uit de CBS-cijfers. Daarnaast was Rotterdam Partners in 2018 betrokken bij het aantrekken van 24 congressen naar de stad. Deze congressen, die nog moeten plaatsvinden, zijn  samen goed voor een verwachte economische impuls van ruim 28 miljoen euro.

Bekijk/download ook de factsheet met het jaaroverzicht 2018.

Header foto: Nick Staal

Mijn favoriete venues (0)