Nieuw Erasmus MC geopend

06-09-18

Op donderdag 6 september is het nieuwe Erasmus MC officieel geopend door koning Willem-Alexander. Het vernieuwde ziekenhuis is een ultramodern medisch centrum waar alles draait om optimale zorg en comfort voor de patiënt. Er zijn alleen eenpersoonskamers, behandelkamers worden door specialismen worden gedeeld en er zijn meer openbare ruimtes en duidelijke verbindingen tussen de verschillende gebrouwen.

Het Erasmus MC is een van de leidende Europese universitaire ziekenhuizen en een belangrijke factor binnen de Rotterdamse medische sector en het stedelijke ondernemersklimaat en innovatie ecosysteem.

Efficiëntere en betere zorg

Het Erasmus MC is een medische ‘stad binnen de stad’. De totale vloeroppervlakte van het ziekenhuis (zo’n 185.000 m2) is door de vernieuwing niet veel veranderd. De indeling en het gebruik van de beschikbare ruimte zijn echter aanzienlijk anders en maken een grote verbetering mogelijk op het gebied van efficiency en kwaliteit van de zorg. Door behandelkamers niet meer toe te kennen aan specialismen maar ze te delen, is het mogelijk om ze efficiënter te in te plannen en te gebruiken. De overstap naar een instituut met alleen eenpersoonskamers zorgt voor een reductie van de kans op infecties en meer comfort voor de patiënten. En door een betere indeling van de openbare ruimtes in het ziekenhuis zijn de verbindingen tussen de verschillende onderdelen van het ziekenhuis korter en duidelijker. Nieuwe en bestaande gebouwen zijn verbonden door een grote, met glas overdekte passage.

Opleiding en onderzoek

Behalve het grootste ziekenhuis van Nederland is  het Erasmus MC met meer dan 70 opleidingen ook een van de belangrijkste opleidingsinstituten in het land en wordt er veel belangrijk medisch onderzoek uitgevoerd binnen verschillende disciplines. Het Erasmus MC is ook buiten de ziekenhuismuren zeer actief op het gebied van onderzoek en innovatie. Zo participeert het met haar Technology Transfer Office (TTO) in de Life Sciences & Health Hub in de Rotterdam Science Tower, waar ook het LabHotel is gevestigd.

Life Sciences & Health sector in en rond Rotterdam

Rotterdam maakt deel uit van de ‘Medical Delta’, een samenwerkingsverband tussen Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, Universiteit van Leiden, TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum, diverse publiek-private partijen, onderzoeksinstituten en bedrijven. Medical Delta is het grootste cluster van medische bedrijven in Nederland en een hub voor regionale en industriële samenwerkingen en innovatieve cross-overs, o.a. op het gebied van biotechnologie.

Mijn favoriete venues (0)