Architectuur & Urban Planning

Related pages

Rotterdam is een jonge, dynamische wereldstad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. De stad combineert statements op het gebied van architectuur, stedenbouw en design met kleinschaligheid. Internationaal toonaangevende architectenbureaus zoals OMA, MVRDV, West 8, KCAP, Doepel Strijkers en ZUS zijn gehuisvest in Rotterdam.

Verleden

Vandaag de dag tref je Rotterdam een lappendeken aan bouwstijlen: iconen van het Nieuwe Bouwen zoals de Van Nellefabriek (uitgeroepen tot Unesco Wereld Erfgoed)  staan naast de typische wederopbouwarchitectuur uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Als gevolg van het bombardement in 1940 zijn er weinig historische gebouwen meer in het centrum van Rotterdam. Toch zijn er nog een paar te vinden. Zo is de Laurenskerk, ondanks flinke schade, na de oorlog weer hersteld. Ook het Schielandshuis bleef gespaard en staat nu tussen wolkenkrabbers achter de Coolsingel. Europa’s eerste wolkenkrabber, het 45 meter hoge Witte Huis uit 1898 aan de Oude Haven, is ook nog te bewonderen.

Heden

De afgelopen jaren heeft Rotterdam ook niet stil gezeten en zijn nieuwe architectuuriconen zoals De Rotterdam, Het Centraal Station, De Markthal en het Timmerhuis aan de Rotterdamse skyline toegevoegd. Verschillende interventies in de buitenruimte en succesvolle transformaties van leegstand hebben de afgelopen jaren positief bijgedragen aan de kwaliteit van de binnenstad. Zo gaf de Luchtsingel, een 390 meter lange houten voetgangersbrug, een boost aan het omliggende Central District. Het aangrenzende in onbruik geraakt treinstation De Hofbogen geldt inmiddels als een lokale hotspot. En het aan de Maas gelegen voormalige zwemparadijs Tropicana heet tegenwoordig BlueCity, een voorbeeldstad voor de circulaire economie waar innovatieve bedrijven hun reststromen aan elkaar koppelen.

Toekomst

Rotterdam is altijd in beweging. Hieronder een greep uit de projecten waar momenteel aan wordt gewerkt of die de komende jaren tot stand moeten komen:

Foto bovenaan: Iris van den Broek

Mijn favoriete venues (0)