Innovatie & resilience

Related pages

Rotterdam biedt ongekende ruimte voor innovatie en ondernemerschap. In Rotterdam krijgen bewoners, ondernemers en studenten geestelijke en fysieke mogelijkheden om te ontwikkelen, te vernieuwen, te groeien en de wereld te veroveren. Rotterdammers zelf zijn voortrekkers en pakken de ruimte om actief mee te bouwen aan de duurzame stad van morgen.

Heden

De Rotterdamse regio is de thuisbasis van internationaal geroemde kennisinstellingen, zoals de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Medisch Centrum. Ook toonaangevende innovatie hotspots zoals het Cambridge Innovation Center met haar zusterorganisatie Venture Café en het Erasmus Centrum voor Ondernemerschap zijn gehuisvest in de stad. In Rotterdam ligt tevens de grootste innovatiewerkplaats van Europa: Rotterdam Makers District. Oude, in onbruik rakende havengebieden – verbonden door de rivier de Maas die Rotterdam zoveel voorspoed bracht – worden getransformeerd tot een innovatie ecosysteem. Hier komen vooruitstrevende instellingen en bedrijven samen en verbinden zich met start-ups, bedrijfsincubators en bedrijfsversnellers. Het is de plek waar de Next Economy (duurzame, circulaire economie, digitalisering, creatieve maakindustrie) voor haven en stad concreet vorm krijgt. Onder meer de Rotterdam Science Tower en RDM Rotterdam zijn hier gevestigd.

Sinds 2013 is Rotterdam lid van het ‘100 Resilient Cities Network’ van de Rockefeller Foundation. Als grootste havenstad in Europa, geldt de Maasstad als een inspirerend voorbeeld voor andere steden over de hele wereld, met name op het gebied van innovatie, duurzaamheid en de aanpak rondom klimaatverandering. Rotterdamse ondernemers en wetenschappers brengen hun expertise op het gebied van watermanagement en deltatechnologie, food en logistics en energietransitie naar de rest van de wereld. Architectenbureaus OMA en ZUS, en Royal HaskoningDHV zijn betrokken bij ‘Rebuild by Design´ van New York naar aanleiding van Hurricane Sandy. En wereldwijd wordt er belangstelling getoond voor de waterpleinen van de Urbanisten, een Rotterdamse oplossing om met overtallig regenwater om te gaan.

Toekomst

Ontwikkelingen zoals klimaatverandering, digitalisering, de nieuwe economie en globalisering brengen nieuwe kansen en risico’s. Steden die weten in te spelen op deze dynamiek kunnen groeikansen pakken. De Resilience Strategie moet ervoor zorgen dat Rotterdam klaar is voor de kansen en uitdagingen van de toekomst.

Foto bovenaan: Iris van den Broek

Mijn favoriete venues (0)