Innovatie

Rotterdam: ongekende ruimte voor innovatie en ondernemerschap

Rotterdam is internationaal befaamd om haar vernieuwingsdrift en ongepolijste charme. Rotterdam is een stad met een uitgesproken karakter, energiek en altijd in beweging. Daarom is hier zo veel mogelijk. Rotterdam is ook de stad waar oude en nieuwe economie op een natuurlijke wijze in elkaars verlengde liggen en waar op organische wijze cross-overs en innovaties ontstaan.

Rotterdam biedt ongekende ruimte voor innovatie en ondernemerschap. Met de haven als spil van Europa’s grootste maritieme cluster en bedrijvigheid rond traditionele sectoren als Logistiek, Energie en Chemie. En met aansprekende prestaties in sectoren als Life Sciences & Health, Agro-food, Clean Tech en Business Services. In Rotterdam krijgen bewoners, ondernemers en studenten geestelijke en fysieke mogelijkheden om te ontwikkelen, te vernieuwen en om actief mee te bouwen aan de duurzame stad en economie van morgen.

Nieuwe economie

In Rotterdam geven bewoners, ondernemers en studenten met hun initiatieven en duurzame oplossingen inhoud aan de nieuwe economie. Een drijvende boerderij en tegelijk educatief centrum (Floating Farm), een oud zwembad omgetoverd tot broedplaats voor de ‘blauwe economie’ (Blue City), of een drijvend park op plastic bouwstenen, gemaakt van zwerfafval uit de Maas (Recycled Park)… het zijn allemaal innovatieve projecten die in maakstad Rotterdam tot uitvoer komen en inspirerende voorbeelden zijn voor de rest van de wereld.

Rotterdam Makers District

De grootste innovatiewerkplaats van Europa ligt in Rotterdam. Het Rotterdam Makers District omvat RDM Rotterdam en M4H (Merwe Vierhavens). Oude, in onbruik rakende havengebieden worden getransformeerd tot een innovatie ecosysteem. Hier komen vooruitstrevende instellingen en bedrijven samen en verbinden zich met start-ups, bedrijfsincubators en bedrijfsversnellers. Dit is de plek waar de Next Economy (duurzame, circulaire economie, digitalisering, creatieve maakindustrie) voor haven en stad concreet vorm krijgt.

Kennisinstituten en innovatie hotspots

De regio Rotterdam is de thuishaven voor internationaal vooraanstaande onderzoeks- en kennisinstellingen, waaronder Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, TU Delft en Hogeschool Rotterdam. De stad kent ook diverse start-up en innovatie hotspots zoals CIC en Venture Café, RDM Rotterdam, Rotterdam Science Tower, Erasmus Centre for Entrepreneurship, SuGu Club, Port Innovation Lab, PortXL, YES!Delft en vele andere.

Actieve samenwerking

In Rotterdam is vernieuwing een natuurlijk fenomeen; innovaties ontstaan vanuit een concrete behoefte, een maatschappelijk probleem en vanuit de overtuiging dat dingen beter kunnen. Creatieve ondernemers zijn veelal de initiatiefnemers tot innovaties, en in Rotterdam krijgen ze steun van partijen als gemeente, Rotterdam Partners, Havenbedrijf en Erasmus Universiteit. Deze actieve samenwerking tussen alle partijen zorgt voor een sterk innovatie-ecosysteem dat innovaties en transities in stad en regio accelereert.

Wat doen wij voor u?

Overweegt u een bedrijf op te zetten of uit te breiden in Rotterdam? In Rotterdam vindt u de juiste kennis, ervaring en expertise om er een succes van te maken. Rotterdam Partners International Trade & Investment ondersteunt en ontzorgt u. Benieuwd naar onze services? Bekijk het overzicht.

Kunnen wij u helpen?

Bent u op zoek naar informatie en advies over innovatie in Rotterdam? Neem dan contact met ons op.

International Trade & Invsetment

Julia Oomens-Meer Accountmanager Innovatie & IT +31 10 790 01 40
foreigninvestment@rotterdampartners.nl

Convention Bureau

Catherine Kalamidas Accountmanager Congressen +31 10 790 01 40
conventions@rotterdampartners.nl

Convention Bureau

Mirjam van de Kamp Accountmanager Congressen +31 10 790 01 40
conventions@rotterdampartners.nl

Foto bovenaan: Claire Droppert

Mijn favoriete venues (0)